aflevering 3 - Shabbat
Challah
Video afspelen
Boodschappenlijstje
voor 4 tot 6 personen
- 1 zakje (of 2 theelepels) gist
- 250 ml lauw water
- 500-540 gram bloem
- 50 gram witte kristalsuiker
- 2 theelepels zout
- 2 grote eieren
- 1 grote eierdooier (bewaar het eiwit voor de afwerking)
- Sesamzaad of maanzaad
- 60 ml plantaardige olie
Zo maak je het
- Strooi de gist in een kleine kom over het water en voeg een flinke snuf suiker toe. Laat staan tot het gist gaat schuimen, ongeveer 5 minuten.
- Meng de bloem, suiker en het zout in de kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de eieren, de eidooier en de olie toe. Meng dit voorzichtig stukje bij beetje met de bloem, door telkens wat bloem van de zijkant bij het mengsel te voegen.
- Giet het gistmengsel over het eimengsel. Meng de gist, eieren en bloem tot een stevig deeg dat moeilijk te mengen is.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten stevig. Als het deeg te plakkerig lijkt, voeg dan een beetje bij beetje bloem toe, totdat het een beetje plakkerig aanvoelt, maar niet langer als kauwgom. Het deeg is voldoende gekneed als het zacht en soepel is.
- Leg het deeg in een geoliede kom, dek af met plasticfolie of een vochtige handdoek en leg het op een warme plek. Laat het deeg rijzen tot het in omvang is verdubbeld, zo’n 1,5 tot 2 uur.
- Scheid het deeg in drie of zes gelijke stukken, afhankelijk van het type vlecht dat je wilt maken. Rol elk stuk deeg in een lange worst van ongeveer 2,5 cm dik.
- Knijp de drie strengen bovenaan samen. Als je een 3-strengige Challah maakt, vlecht je het net als een haarvlecht. De uiteinden breng je samen wanneer je klaar bent.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het brood er bovenop. Bestrooi het brood met een beetje bloem en dek het af met een schone vaatdoek. Zet de pan op een warme plaats en zonder tocht en laat hem ongeveer een uur rijzen tot hij gepoft en kussenachtig is.
- Verwarm de oven ongeveer 20 minuten voor het bakken tot 175 °C. Als je klaar bent om te bakken, klop je het eiwit met een eetlepel water en bestrijk je het vlechtbrood. Zorg ervoor dat je alle delen van het brood besmeert. Bestrooi vervolgens met maanzaad of sesamzaad.
- Bak gedurende 30 tot 35 minuten en draai de bakplaat halverwege het bakken. De challah is klaar als hij diepbruin is.
Moeilijkheid
1/5
Tijd
45 minuten
Wijnadvies: Jerusalem Hills Gewürztraminer
Deel dit recept
Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Print