aflevering 1 - Rosh Hashana

Kip met appels en honing

Video afspelen

Boodschappenlijstje

voor 4 tot 6 personen
  • 1 hele kip, ca. 1,5 kg
  • 2,5 theelepel grof gemalen zout
  • 0,5 theelepel versgemalen peper
  • 2 citroenen, gehalveerd
  • 1,5 theelepel gehakte verse bieslook
  • 1 eetl. verse tijm, fijngehakt
  • 1 eetl. verse oregano, fijngehakt
  • 2 eetl. verse peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • honing
  • eventueel 1 eetl. verse dragon, fijngehakt
  • 2 theelepels fijngeraspte citroenschil
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt, en 2 knoflookbollen, overdwars gehalveerd
  • 60 ml boter, bij kamertemperatuur
  • 1 sinaasappel, in dunne plakjes (met schil)
  • 3 appeltjes, horizontaal gehalveerd

Tip van de kok

Je kunt ook gebruik maken van deze heerlijke Israëlische Kip-kruidenmix. Klik hier om deze te bestellen.

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 220°C
  • Spoel de kip af en dep hem droog met keukenpapier. Kruid de kip van binnen en van buiten met zout en peper en plaats de citroenhelften in de kipholte. Stop de vleugelpunten achter de rug en knoop de poten samen met keukentouw.
  • Roer in een kommetje de bieslook, tijm, oregano, peterselie, dragon, geraspte citroenschil en gehakte knoflook door elkaar. Voeg de boter toe en roer tot een egaal mengsel.
  • Schuif je vingers onder het vel van de kip en maak deze helemaal los van het vlees. Let op dat je het vel niet scheurt en zo ver mogelijk in het dijgebied reikt. Wrijf het boter-kruidenmengsel met je vingers onder het vel en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk.
  • Leg de kip met de borst naar boven in een ovenschaal, leg de knoflookbollen, sinaasappelplakken en appelhelften rondom de kip en besprenkel met olijfolie. Braad de kip in de oven totdat het vel goed bruin is (ongeveer 50 tot 60 minuten). Om te checken of de kip gaar is, kun je een vleesthermometer gebruiken, in het dikste deel van de kip (niet tegen het bot). De temperatuur van het vlees moet 77°C zijn.
  • Leg de kip op een plank, dek deze losjes af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Snijd de kip en serveer onmiddellijk op een schaal met de sinaasappelplakken, knoflook en appels.

Moeilijkheid

2.5/5

Tijd

40 minuten

Wijnadvies

Deel dit recept

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on print
Print