aflevering 2 - Chanoeka

Soefganiot

Video afspelen

Boodschappenlijstje

  • 250 ml lauw water
  • 1 theelepel gist
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 groot ei plus 1 grote eierdooier
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel puur vanille-extract

Tip van de kok

voor een extra lekkere Israëlische twist, gebruik je deze heerlijke jam uit Israël in je dressing!

Zo maak je het

  • Voeg in de kom van een keukenmixer het lauwe water, gist, suiker, eieren, olie, zout, vanille en citroenschil toe. Meng goed.
  • Voeg, terwijl de mixer draait, met behulp van deeghaken, langzaam de bloem toe. Kneed tot het deeg glad en elastisch is, zo’n 3 tot 5 minuten. Het deeg moet plakkerig zijn.
  • Plaats het deeg in een geoliede kom, dek af en leg 4 tot 12 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 10-15 mm. Snijd het deeg in rondjes met een koekjessnijder van 5 tot 7 cm diameter. Verzamel de restjes, rol ze opnieuw op en snijd ze opnieuw.
  • Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier, dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurpan tot 185°C. Bak de Soefganiot in partijen, ongeveer 3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
  • Dep de Soefganiot voorzichtig droog met keukenpapier
  • Vul een plastic knijpfles of banketzak met de jam.
  • Prik een gaatje in de bovenkant van de Soefganiot en injecteer ze vervolgens met ongeveer een theelepel jam.
  • Bestrooi de Soefganiot met poedersuiker of kristalsuiker